Een school kiezen in Johannesburg

Johannesburg heeft veel verschillende wijken en scholen, en waar je gaat wonen heeft een grote invloed op waar je je kinderen naar school stuurt. Hieronder volgt een overzicht van de bekendste scholen, met de nadruk op de wijken waar de meeste expats wonen. Als je een specifieke vraag hebt, of een lokale assistent wilt om scholen mee te bezoeken dan kan je HIER een gratis telefoontje van 30 minuten boeken. (wel in het Engels)

Een school kiezen in Johannesburg

De meeste expats kiezen er voor om in de nieuwe wijken Fourways, Dainfern, Lonehill of één van de overige wijken in het noorden van Johannesburg te gaan wonen. Hier zitten ook de meeste internationale scholen, wat natuurlijk erg handig is. Maar het kan ook een verrijking zijn om buiten deze ‘expat bubble’ te kijken en je te verdiepen in andere wijken in Johannesburg.

Dus als je kinderen hebt die naar school gaan, neem de tijd om alle verschillende opties te bekijken. De meest populaire optie hoeft niet het beste te zijn voor jouw kind.

De scholen in Johannesburg kan je onderverdelen in 3 types:

  1. Internationaal

  2. Prive

  3. Publiek (overheid)

Als je om de zoveel jaar verhuist dan kan het prettig zijn om overal hetzelfde lesprogramma te volgen en dan zal een internationale school de beste optie zijn. Een nadeel van Internationale scholen is dat deze vaak een grotere wissel in docenten hebben (omdat hier ook vaak expats werken die weer verhuizen) en ook de kinderen zitten er vaak maar tijdelijk. Het is een steeds wisselende gemeenschap.

Als je van plan bent om langer dan 2/3 jaar in Johannesburg te blijven dan wil je misschien ook kijken naar de lokale Zuid-Afrikaanse scholen, waar een kind ook wordt blootgesteld aan de Zuid-Afrikaanse sporten en culturele activiteiten, en waar een kind lange termijn vriendschappen kan ontwikkelen. Hou er wel rekening mee dat er in Zuid-Afrika nog veel jongens en meisjes scholen zijn en dat ze werken met een 3-termijnen schoolrooster, met vakanties in andere periodes dan je gewend bent.

Maar, het belangrijkste is dat je op een school gaat kijken en er een gevoel bij krijgt en ontdekt of het aan je wensen voldoet. Het is ook belangrijk dat je zo snel mogelijk start met het onderzoeken van je mogelijkheden, omdat veel scholen snel vol zitten en wachtlijsten hebben. Het is zeker mogelijk dat je meerdere telefoontjes en bezoekjes aan de school moet brengen om een plekje voor je kind te bemachtigen.

Om je te helpen hebben we een GRATIS Checklist voor je gemaakt waarin staat waar je op moet letten als je een school bezoekt, wat je jezelf moet afvragen voordat je een school bezoekt, welke vragen je het hoofd van school moet vragen en wat je verder nog moet onderzoeken. Deze checklist is in het Engels.

To download your copy click here.

Achtergrond informatie op het Zuid-Afrikaanse onderwijs system:  

Het schooljaar loopt van Januari tot December.

Vakanties: Prive scholen werken over het algemeen met 3 termijnen en publieke scholen werken met 4 termijnen. Alle scholen hebben een lange zomervakantie in december-januari.

School tijden: 7:30 tot 14:30 met daarna de naschoolse activiteiten zoals sport.
 
Basisschool (Primary): Grade 1-7, maar let op Grade 1 begin je mee in het jaar dat je 7 wordt. Omdat iedereen hier in januari begint met school, beginnen alle kinderen tegelijk of ze nu in april of november 7 worden. Het is wel zo dat kinderen die aan het einde van het jaar jarig zijn vaak een jaar achter worden gehouden.
 
Middelbare school: Grade 8-12 , waarbij Grade 12 het examenjaar is (aangeduid als Matric) Je hebt een diploma nodig om te kunnen worden toegelaten op een Zuid-Afrikaanse Universiteit, en soms moet je ook nog een toelatingstest doen. 
 
Peuter en kleuterschool (Pre-primary): De meeste privé scholen bieden pre-school aan. Het is erg verschillend vanaf welk jaar ze dit aanbieden en er zijn heel veel (alleen) pre-primary scholen in de verschillende wijken te vinden. Montessori en Reggio Emilia zijn zeer populaire onderwijsvormen in Zuid-Afrika.

Small World Playschool and Pre School  - Rosebank / Parks Area (18months - 6yrs)

The Willows  - Sandton Area  (18months +) 

LaunchPad - Various (18months - 6 years)

Take a look on Jozi Kids for a full listing

Midrand (Waterfall and Kyalami)

Tussen Johannesburg en Pretoria ligt Midrand en hier zitten veel grote bedrijven. De huizen zijn beter betaalbaar, omdat je aan de rand van de stad zit en er is veel meer ruimte. Hier zit ook de Amerikaanse School.

Schools
AISJ (American School). (International School, Co-Ed, 3 - 18 yrs) 
Kyalami Prep (Co Ed, Private, 3 - 6yrs)
Beaulieu (Co Ed, Private, 3 -13yrs)
Summit College (Co Ed, Private, 2 - 18yrs, Day & Boarding) 

Centurion
Cornwall Hill (Co Ed, Private, 3 - 18yrs, Day & Boarding) 

 

FOURWAYS/DAINFERN

In de wijken Fourways en Dainfern heb je heel veel huizen waar je uit kan kiezen en er zijn meerdere goed bewaakte ‘estates’. Dainfern, Fourways Gardens en Cedar Lakes zijn de grootste estates, die gebouwd zijn rondom een golfbaan en waar veel internationale mensen wonen. 

Dainfern College (Co Ed, Private, 5 - 18yrs, Christian) 
Crawford (Co Ed, Private, 3 - 18yrs) 
St Peters (Private, Co Ed for college 13 - 18yrs, Girls and Boys schools for prep and primary, 5yr - 13yrs, Anglican)
British International School (International School, Co Ed, 4- 18yrs)
Fourways High School (Government, Co Ed, 13 - 18yrs)
Heron Bridge (Private, Co Ed, 3 - 18yrs, Christian)  

 

LoneHill 

Lonehill is een van de nieuwere wijken in het Noorden van Johannesburg, het ligt naast Bryanston en heeft makkelijk toegang tot William Nicol Drive en de N1. In Lonehill bevindt zich een natuur reservaat, waar je kan wandelen en kan genieten van een picknick of een bezoekje kan brengen aan een kleine dam.

Crawford Co Ed, Private, 3 - 18yrs 

Lonehill Academy - Co Ed, Cambridge Syllabus, 4 - 19yrs 

 

BRYANSTON

Bryanston ligt zeer centraal in Johannesburg, er staan veel grote huizen en er is veel keuze in ‘cluster’ woningen. Er bevinden zich hier goede Zuid-Afrikaanse scholen en er rijden hier ook bussen naar de Amerikaanse school en naar andere internationale scholen. Let wel op het verkeer richting de Amerikaanse school, deze kan oplopen naar 45 minuten tot een uur voor een ritje van normaal 10 minuten. 

St Stithians Private, Boys and Girls School on the same campus, 5 - 18yr ) Methodist
Lycee Francais Jules Verne - International, French School, 3yr - 18yr, Bryanston and Pretoria Campus, runs on European Academic Year

Michael Mount Waldorf   Private, Co Ed, 4months - 18yrs

Redhill Private, Co Ed, 3yr - 18yrs

Girls:                                                                                                                                   Brescia House Private, Girls, 5- 18yrs

 

SANDTON

Sandton is het economische hart van Johannesburg en hier bevinden zich dan ook veel grote bedrijven. Een ideale wijk om dichtbij je werk te wonen, dichtbij een groot winkelcentrum en de Gautrain (de trein) die je snel naar Pretoria of het vliegveld brengt. Ruime keuze aan appartementen, ‘cluster’ huizen en ‘estates’. Als je meer op zoek bent naar een familie huis, in de buurt van een park, dan zijn de villa’s in Parkmore misschien wat voor je. Parkmore ligt direct naast Sandton. River Club is het dichtstbijzijnde ‘estate’. Let wel op het verkeer in Sandton kan erg druk zijn, vooral als de stoplichten het niet doen.

St David’s. - Private, Boys, 5 - 18yrs,  

Crawford Private, Co Ed, 3yrs - 18yrs   
Grayston Prep Private, Co Ed, 5- 13yrs
Rivonia Primary Private, 5- 13yrs, Boy and Girls School 


Hyde Park / Sandringham

In Hyde Park vind je een mix van exclusieve ‘cluster’ huizen, grote appartementen en grote huizen. De meeste huizen hebben prachtige tuinen, hun eigen beveiliger en veel grond.

Illovo

Illovo is op loopafstand van de Gautrain en ligt dichtbij Melrose Arch, Rosebank en Sandton. Het heeft een mooie mix van oude en nieuwe appartementen gecombineerd met hele goede ‘cluster’ woningen. Wanders Cricket bevindt zich hier met daarbij de Wanders Sport Club die op hoog niveau Rugby /Squash / Tennis aanbieden.

  
Melrose Arch / Waverly

Net zoals Montecasino (in Fourways) vind je Melrose Arch leuk of helemaal niks. Er bevindt zich een Premium Virgin Sportschool en exclusieve winkels en restaurants. Het is een van de weinige plekken waar je op terras kan zitten (zonder dat je aan de parkeerplaats zit). Er zijn veel penthouses en appartementen in het winkelgebied. Het is een ideale en veilige plek om te gaan wonen als je als jong koppel of alleen naar Johannesburg verhuist. Zeker de moeite waard om een keer een bezoek te brengen, voor als je wilt winkelen en lekker op terras wil zitten en zeer populair onder toeristen.

St Marys Private, Girls, 3 - 18yrs Anglican (Day and Boarding) 

Future Nations Private, New Group of Schools focused on project and digital learning. 18 months - 18 years.  


The Parks / Rosebank / Westcliff

Parkview, Parkhurst, Parktown North, Greenside, Craighall Park, Dunked West, Saxonwold; in deze wijken staan voornamelijk vrijstaande huizen, zijn veel parken en restaurants te vinden en zijn er meer dorpsachtige gemeenschappen. Veel van de straten hier hebben de mooie Jacaranda bomen langs de kant van de weg staan, dus dit is zeker bezoek waard in Oktober als ze allemaal in bloei staan.

 

Al deze voorsteden liggen heel dicht bij elkaar, en dus hebben we de scholen per soort onder hen allemaal gegroepeerd.

Parkhurst heeft een meer Europees gevoel, met straten vol met restaurants, lokale winkels en antiek winkeltjes. Hier zie je regelmatig mensen die hun hond uitlaten, ouders (of nannies) met kinderwagens, kinderen op hun fiets en hardlopers, vooral in het weekend. De huizen zijn kleiner en dichter op elkaar.

Linden ligt aan de voet van de Northcliff Hill, een traditionele Afrikaanse wijk met een grote Afrikaanse overheid school. Je vind hier grotere huizen met een fantastisch uitzicht. Een geweldige mix van oude familie restaurants en nieuwe trendy Koffieshops.
 

Parkview is gebouwd rondom een mooi park (George Hay Park), en vergelijkbaar met Parkhurst heeft het een straat vol met winkels en koffietentjes (probeer eens een ei-brunch bij Croft en Co). Parkview is meer een familie-wijk, waar in het park veel evenementen worden georganiseerd door de primary en secondary scholen in samenwerking met de Parkview Residence Association (wijkcomité van Parkview).

Rosebank door de komst van het nieuwe gebouw van Standard Bank zijn er honderden jonge professionals naar de wijk gekomen. Met als resultaat dat er veel nieuwe bars, winkels en restaurants zijn geopend.  De ‘Keys Art Mile’ is een van die bars, een fantastische plek om heen te gaan op de eerste donderdag van de maand. Veel appartementen en veel jonge mensen en het heeft een goede verbinding naar het Centrum, Pretoria en Sandton met de Gautrain.

Westcliff, is de thuisbasis van de oude ‘randlords’, het is een van de oudste delen van de stad. Er bevinden zich enorme huizen met een prachtig uitzicht. Het is ook de plek waar twee hele goede scholen zijn; The Ridge (jongens) en St Catherine’s (meisjes). In de vroege morgen vind je veel sportievelingen en recreanten die van een uitdaging houden op de “Westcliff Steps”, maar het uitzicht op de top is zeer de moeite waard!

Linden - Lies at the foot of Northcliff Hill, a traditionally Africans area hosting the Africans government school), larger properties some with fantastic city views. Great mix of old family run restaurants alongside new trendy coffee shops and entrepreneurs.  

Parkview is built around a lovely park, and similarly to Parkhurst has a wonderful strip of shops and coffee shops (go try the egg brunch at Croft and Co). Parkview is more of a family suburb, built around George Hay park, which plays host to many community events hosted by the superb primary and secondary schools in partnerships with the Parkview Residence Association.  

Rosebank Very recently renovated with Standard Bank building opening up just last year bringing in hundreds of young professionals to the area. As a result lots of cool new bars, shops and restaurants are now springing up all over the place. The Keys Art Mile being one of them - fantastic place to go hang out on the First Thursday of every month. Lots of apartments and young professionals moving in to the area. Great links to town, Pretoria, and Sandton via the Gautrain.   

Westcliff, is where all the old "Randlords" used to live, its one of the oldest parts of the city. With its large properties with incredible views. It is also home to two outstanding (and over subscribed) schools; The Ridge (boys) and St Catherine’s (girls). Early mornings the famous “Westcliff Steps” are full of fitness fanatics and those wanting a challenge, but the view from the top is certainly worth the effort.   

Jongens
Pridwin Private, Boys, 5- 13yrs

The Ridge Private, Boys 5 - 13yrs
St Johns, Private Boys 5 - 18yrs  (Day and Boarding, Offer A-Levels) Anglican
King Edward’s (Government) Boys 5 - 18yrs 

Meisjes

St Katharine's Prep, Private, Girls 5 - 18yrs
Kingsmead Private, Girls 5 - 18yrs  Anglican
Auckland Park Prep Private, Girls 5 - 13yrs
Roedean Private, Girls 5 - 18yr Anglican
Parktown Girls School Government, Girls, 13 - 18yrs

Co-Ed

Parkview Primary  Government, 5 - 13yrs, Co Ed

Hyde Park High School Co- Ed (Government) 13 - 18yrs

Kiaros Co Ed, Steiner / Waldorf 5- 13yrs

MELVILLE

 Studentenwijk dichtbij de Universiteit van Johannesburg (UJ) en WITS (Universiteit van Witswatersrand). Een levendig nachtleven, met kleinere huizen, maar met een geweldige diversiteit aan mensen; journalisten, studenten, jonge gezinnen enzovoort. Met locale en hippe restaurants en winkels en steeds weer vernieuwende concepten.

German School (Auckland Park) International School, 3 - 18yrs, Co Ed
Sacred Heart Co Ed Catholic, 3- 18yrs, 
 

Bedford view

Als je veel moet reizen dan is Bedfordview dichtbij het vliegveld OR Tambo. Er bevindt zich een hele leuke boerderij “Gillooly’s”, waar je kan picknicken bij het meer en een prachtig uitzicht hebt. Er is een groot winkelcentrum, Eastgate Shopping, en er zijn genoeg restaurants te vinden.

Crawford Italia Preparatory Private Co Ed, 3 - 18yrs
Holy Rosary School  Private, Girls, 3 - 18yrs, Catholic                                                       Saheti School Private, Co Ed, Greek-Orthodox, 3- 18yrs,  

St. Andrew's School Private, Girls 5 - 18yrs
St. Benedict's Catholic School - Private, Boys, 5 -18yrs,  


Religious schools:

Nur-ul-Islam (Lenasia) 

King David - Jewish

Del a Salle (Co-ed) / Brescia House (Girls) St Davids (Boys) - Catholic

St Marys / St Johns / Roedean - Anglican (along with many others listed above)

Remedial / Special Schools

Bellavista
Cedarwood
Crossroads
Forest Town
Hope School 

OVERIGE LINKS

Independent School Association South Africa - http://www.isasa.org/

Alphabetical List of Schools - http://www.saprivateschools.co.za/alphabetical.html

Brilliant blog posts all about the Education system in South Africa written by Joburg Expat  an American who lived in Dainfern. http://www.joburgexpat.com/2016/05/everything-you-need-to-know-about-south.html

moving to Johannesburg, Johannesburg, expat life, expats in Johannesburg, becoming an expat, moving abroad, life abroad, expat family, expat mom, life in Johannesburg, expats in Africa, African life, living in Africa, moving to Africa, whats life like in Johannesburg, whats life like as expat, things to think about before moving to africa, things to think about before moving abroad, packing list, international move. Repatriation. Relocation.